TÜRK BAYRAÐI KANUNU
Türk Bayraðý
Türk Bayraðý, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasý'nýn 3. maddesine göre, “þekli kanunda belirtilen, beyaz ay yýldýzlý al bayraktýr.”
TÜRK BAYRAÐI KANUNU
Kanun Numarasý : 2893
Kabul Tarihi : 22/9/1983
Yayýmlandýðý R. Gazete : Tarih : 24/9/1983 Sayý : 18171
Yayýmlandýðý Düstur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 599
Bu Kanun ile ilgili tüzük için, "Tüzükler Külliyatý"nýn kanunlara göre düzenlenen nümerik fihristine bakýnýz.
Amaç
Madde 1 – Bu Kanunun amacý Türk Bayraðýnýn þekli, yapýmý ve korunmasý ile ilgili esas ve usulleri belirlemektir.
Bayraðýn Þekli ve Yapýmý
Madde 2 – Türk Bayraðý, bu Kanuna ekli cetvelde gösterilen þekil ve oranlarda olmak kaydýyla beyaz ay - yýldýzlý albayraktýr.
Bayrak ile özel bayraklarýn (sembolik bayrak, özel iþaret, flama, flandra ve fors) standartlarý, hangi kumaþ ve maddelerden yapýlacaðý yönetmelikte gösterilir. (1)
Bayraðýn Çekilmesi ve Ýndirilmesi
Madde 3 – Bayrak, kamu kurum ve kuruluþlarýyla yurt dýþý temsilciliklerine ve kamu kuruluþlarýyla gerçek ve tüzelkiþilerin deniz vasýtalarýna çekilir. Yurt içinde ve yurt dýþýnda yetkililerin araçlarýna takýlýr.
Bayrak çekilirken ve indirilirken tören yapýlýr. Bayrak törenlerinin gereken biçimde yapýlmasýndan o mahaldeki yetkili amirler sorumludur.
(Deðiþik : 14/7/1999 - 4409/1 md.) Kamu kurum ve kuruluþlarýnda Türk Bayraðý sürekli çekili kalýr.
(Deðiþik : 14/7/1999 - 4409/1 md.) Bayraðýn; nerelerde daimi olarak çekilmeyeceði, hangi kapalý yerlere konulacaðý, nerelere fon olarak takýlacaðý veya asýlacaðý, kamu kurum ve kuruluþlarýndan baþka yerlerde ne zaman ve nasýl çekileceði, Türk Silahlý Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlýðý yüzer birliklerinde ve Türk Bandýralý ticaret gemilerinde Bayrak çekme ve indirme zamanlarý ile Bayrak çekilirken ve indirilirken yapýlacak törene iliþkin hususlar, yönetmelikte gösterilir. (1) (2)
Bayraðýn Yarýya Çekilmesi
Madde 4 – Türk Bayraðý, yas alameti olarak 10 KASIM'da yarýya çekilir. Yas alameti olmak üzere Bayraðýn yarýya çekileceði diðer haller ve zamaný Cumhurbaþkanlýðýnca ilan edilir. (3)
–––––––––––––
(1) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayýlý KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu fýkralarda yer alan “tüzükte” ibareleri “yönetmelikte” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
(2) 2/1/2017 tarihli ve 680 sayýlý KHK’nin 49 uncu maddesiyle, bu fýkrada yer alan “Türk Silahlý Kuvvetleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile Sahil Güvenlik Komutanlýðý” ibaresi eklenmiþ, daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7072 sayýlý Kanunun 48 inci maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaþmýþtýr.
(3) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayýlý KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu fýkrada yer alan “Baþbakanlýkça” ibaresi “Cumhurbaþkanlýðýnca” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
Bayraðýn Selamlanmasý
Madde 5 – Çekilmesi ve indirilmesi esnasýnda veya tören geçiþlerinde Bayrak, cephe alýnarak selamlanýr. Bayraðýn Örtülebileceði Yerler (1)
Madde 6 – Türk Bayraðý, Cumhurbaþkanlýðý yapmýþ kiþilerin, þehitlerin ve yönetmelikte belirlenecek asker ve sivil kiþilerin cenaze törenlerinde bunlarýn tabutlarýna, açýlýþ törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir.
Ayrýca milli orf ve adetler göz önünde tutularak Bayraðýn diðer kullanýlma þekil ve yeri yönetmelikte gösterilir. Yasaklar (2)
Madde 7 – Türk Bayraðý, yýrtýk, sökük, yamalý, delik, kirli, soluk, buruþuk veya layýk olduðu manevi deðeri zedeleyecek herhangi bir þekilde kullanýlamaz. Resmi yemin törenleri dýþýnda her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basýlan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eþyaya Bayraðýn þekli yapýlamaz. Elbise veya uniforma þeklinde giyilemez.
Hiçbir siyasi parti, teþekkül, dernek, vakýf ve yönetmelikte belirlenecek kamu kurum ve kuruluþlarý dýþýnda kalan kurum ve kuruluþun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teþkil edecek þekilde kullanýlamaz. (2)
Türk Bayraðýna sözle, yazý veya hareketle veya herhangi bir þekilde hakaret edilemez, saygýsýzlýkta bulunulamaz. Bayrak yýrtýlamaz, yakýlamaz, yere atýlamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanýlamaz.
Bu Kanuna ve yönetmeliðe aykýrý fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruþturma yapýlýr. (2)
Cezalar
Madde 8 – (Deðiþik: 23/1/2008-5728/421 md.) Bu Kanuna ve çýkarýlacak yönetmeliðe aykýrý olarak Bayrak yapmak, satmak ve kullanmak yasaktýr. Bu yasaða aykýrý olarak yapýlan Bayraklar o mahallin yetkili amirlerince toplatýlýr. (3)
Bu Kanun hükümlerine aykýrý davranýþta bulunanlara, fiilleri suç oluþturmadýðý takdirde mahalli mülki amir tarafýndan Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi uyarýnca idarî para ceza verilir.
Yönetmelik (4)
Madde 9 – Bu Kanunun ilgili maddelerinde yönetmelikte düzenleneceði belirtilen hususlar ile kanunun uygulanmasýna iliþkin diðer esaslar, Cumhurbaþkanýnca çýkarýlan yönetmelikte gösterilir Yürürlükten kaldýrýlan kanun:
Madde 10 – 29 Mayýs 1936 Tarih ve 2994 Sayýlý Türk Bayraðý Kanunu yürürlükten kaldýrýlmýþtýr. Yürürlük
Madde 11 – Bu Kanun yayýmý tarihinden altý ay sonra yürürlüðe girer. Yürütme
Madde 12 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
–––––––––––––––
(1) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayýlý KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu maddenin birinci ve ikinci fýkralarýnda yer alan “tüzükte” ibareleri “yönetmelikte” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
(2) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayýlý KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu maddenin ikinci fýkrasýnda yer alan “tüzükte” ibaresi “yönetmelikte” ve dördüncü fýkrasýnda yer alan “tüzüðe” ibaresi “yönetmeliðe” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
(3) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayýlý KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu fýkrada yer alan “ “tüzüðe” ibaresi “yönetmeliðe” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
(4) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayýlý KHK’nin 82 nci maddesiyle, bu maddenin baþlýðý “ Tüzük” iken“Yönetmelik” þeklinde, birinci fýkrasýnda yer alan “tüzükte” ibaresi “yönetmelikte” þeklinde ve “bu Kanunun yayýmý tarihinden itibaren altý ay içinde çýkarýlacak tüzükte” ibaresi “Cumhurbaþkanýnca çýkarýlan yönetmelikte” þeklinde deðiþtirilmiþtir.